Zdrowa dieta
Data dodania: 26-02-2021
Wyświetleń: 443
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika
Zdrowa dieta – zapewnia profilaktykę chorób dietozależnych oraz ich terapię.
Choroby dietozależne to aż ponad 80% wszystkich poznanych jednostek chorobowych. Zdrowa dieta zapewnia bezpieczną profilaktykę przez wystąpieniem, którejś z nich.
Choroby dietozależne to aż ponad 80% wszystkich poznanych jednostek chorobowych. Zdrowa dieta zapewnia bezpieczną profilaktykę przez wystąpieniem, którejś z nich.
Zdrowa dieta pozwala utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie lub ją zmniejszyć przy wystąpieniu nadwagi lub otyłości. Zdrowa dieta również ma niebagatelny wpływ na leczenie żywieniowe klinicznych jednostek chorobowych dietozależnych.
Zdrowa dieta opiera się na zasadzie zbilansowanych i regularnych posiłków, które są dobrane pod indywidualne zapotrzebowanie pacjenta. Należy w niej zadbać o odpowiednią podaż makroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczy) oraz mikroskładników (witamin i niezbędnych składników mineralnych).
Do najważniejszych zasad zdrowej diety należy:
Podaż białka na poziomie ok. 10%, węglowodanów na ok. 60% oraz tłuszczy 30%
Spożywanie produktów bogatych w antyutleniacze (zielona herbata, warzywa i owoce pod różnymi postaciami)
Dostarczanie odpowiedniej ilości: magnezu, żelaza, cynku, jodu, selenu, witaminy z grupy B, C, A, D, E i K
Ograniczenie spożywania cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych, w raz z błonnikiem pokarmowym
Ograniczenie spożycia alkoholu, szczególnie alkoholów wysokoprocentowych
W ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych można sięgnąć po maksymalnie 2 kieliszki dziennie czerwonego wina
Zaleca się, aby posiłki były spożywane regularnie o mniej więcej stałych porach
Rekomendowana ilość posiłków to 4-5 porcji, ale mniejszych objętościowo, niż aby było ich mniej o większych porcjach
Jako źródło tłuszczy używać zdrowych tłuszczy pochodzących z produktów roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, ryby oraz owoce i warzywa zawierające tłuszcz – awokado)
Jeśli chciałbyś/abyś się dowiedzieć czegoś więcej na temat zdrowej diety lub dowiedzieć się na czym polega dietoprofilaktyka lub dietoterapia wybranych jednostek chorobowych zapraszam do skorzystania z porad dietetyka Poznań.
Zdrowa dieta opiera się na zasadzie zbilansowanych i regularnych posiłków, które są dobrane pod indywidualne zapotrzebowanie pacjenta. Należy w niej zadbać o odpowiednią podaż makroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczy) oraz mikroskładników (witamin i niezbędnych składników mineralnych).
Do najważniejszych zasad zdrowej diety należy:
Podaż białka na poziomie ok. 10%, węglowodanów na ok. 60% oraz tłuszczy 30%
Spożywanie produktów bogatych w antyutleniacze (zielona herbata, warzywa i owoce pod różnymi postaciami)
Dostarczanie odpowiedniej ilości: magnezu, żelaza, cynku, jodu, selenu, witaminy z grupy B, C, A, D, E i K
Ograniczenie spożywania cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych, w raz z błonnikiem pokarmowym
Ograniczenie spożycia alkoholu, szczególnie alkoholów wysokoprocentowych
W ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych można sięgnąć po maksymalnie 2 kieliszki dziennie czerwonego wina
Zaleca się, aby posiłki były spożywane regularnie o mniej więcej stałych porach
Rekomendowana ilość posiłków to 4-5 porcji, ale mniejszych objętościowo, niż aby było ich mniej o większych porcjach
Jako źródło tłuszczy używać zdrowych tłuszczy pochodzących z produktów roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, ryby oraz owoce i warzywa zawierające tłuszcz – awokado)
Jeśli chciałbyś/abyś się dowiedzieć czegoś więcej na temat zdrowej diety lub dowiedzieć się na czym polega dietoprofilaktyka lub dietoterapia wybranych jednostek chorobowych zapraszam do skorzystania z porad dietetyka Poznań.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika