Zatrucie grzybami
...występuje po spożyciu grzybów zbieranych przez osobę o niedostatecznej ich znajomości.
Pomyłki mogą mieć różne konsekwencje. Objawy zatrucia przypominają zatrucie przeterminowaną żywnością a ponadto mogą być charakterystyczne dla danego gatunku grzyba, powodując np. zaczerwienienie twarzy, ślinienie, masywne pobudzenie, skurcze i drgawki, upojenie oraz splątanie.
W naszych lasach rośnie wiele gatunków o różnej toksyczności. Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki-cienkie listewki. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich:
Muchomor sromotnikowy- o zielono zabarwionej skórce kapelusza, mylony z gołąbkami, gąskami, a także z czubajką kanią.
Muchomor jadowity i wiosenny- które mają owocniki białe i z tego powodu bywają mylone z pieczarkami.
Jedynym zabezpieczeniem przed zatruciem grzybami jest zbieranie i spożywanie tylko tych grzybów, które na pewno się zna. Potraw z grzybów nie wolno w żadnym wypadku odgrzewać. Jeżeli u jednej z osób, która spożywała danie z grzybami, występują objawy zatrucia, zarówno ona, jak i wszyscy inni uczestnicy posiłku powinni się niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Postępowanie przy podejrzeniu zatruciu grzybami:
Natychmiast opróżnić żołądek. Pić ciepłą wodę z solą(dorośli) dzieci wodę(bez soli) i spowodować wymioty.
W żadnym razie nie zażywać środków przeczyszczających, żadnych leków, alkoholu czy mleka.
Natychmiast zapewnić pomoc lekarską, lub odwieźć chorego do szpitala.
Zabezpieczyć resztki pozostałe z czyszczenia grzybów, resztki jedzenia, pozwoli to na precyzyjną diagnozę.
Jeżeli oznaki zatrucia występują bardzo późno, najczęściej dopiero po 10 lub 11 godzinach po posiłku, istnieje wówczas podejrzenie zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym, możliwym do neutralizacji tylko w specjalistycznych klinikach.
Również przy objawiających się zatruciach, wskazujących na spożycie grzybów nie zagrażających życiu, należy natychmiast zapewnić pomoc lekarską.( nie można wykluczyć, iż w posiłku nie znalazły się trujące grzyby, które zadziałają dopiero późno)
Na koniec prośba:
Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.
Nie wolno też zbierać grzybów objętych ochroną.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika