Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym
Data dodania: 04-05-2014
Wyświetleń: 1743
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Jak się przed nią chronić? Jak żyć z tą przypadłością? Ogromne znaczenie zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu problemów ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi ma odpowiednia dieta. Jakie są zalecenia żywieniowe dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem lub które chcą w porę zabezpieczyć się przed tym problemem?
Zasady zdrowego odżywiania są w przypadku ciśnienia krwi bardzo proste. Podstawa to zmniejszenie ilości soli oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Ich miejsce w codziennym menu powinny zająć warzywa i owoce, ważnym elementem diety są również produkty mleczne. Ważnymi składnikami zdrowej diety są jednocześnie świeże ryby morskie, które powinno się zjadać przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Zasady gotowania w nadciśnieniu tętniczym
Najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie takiej ryby lub jej gotowanie, najgorszym – smażenie. Zalecenia żywieniowe kierowane do osób mających problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem wiążą się również ze spożyciem drobiu. Można go spożywać, jednak zaleca się odkładanie na bok jego skóry.
Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety, są w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie produkty zbożowe. Najzdrowsze są produkty z grubego ziarna, jak ciemne pieczywo, otręby czy też kasza gryczana.
Napoje w nadciśnieniu tętniczym
Zalecenia żywieniowe w przypadku pacjentów z nadciśnieniem stawiają również pewne ograniczenia w związku z ilością wypijanej każdego dnia kawy i herbaty. Zawarta w nich kofeina podnosi ciśnienie, z tego też powodu należy z nimi postępować ostrożnie. Dwie, trzy filiżanki takich pobudzających płynów w ciągu dnia to maksymalna dawka, na jaką mogą sobie pozwolić pacjenci z nadciśnieniem. Osoby z nadciśnieniem muszą również ostrożnie postępować z alkoholem, którego wpływ na wzrost ciśnienia jest faktem udowodnionym i powszechnie znanym.
Alkohol a nadciśnienie tętnicze
Alkohol jest dodatkowym niebezpieczeństwem dla tych, którzy z powodu wysokiego ciśnienia muszą przyjmować środki farmakologiczne. W ich przypadku największym zagrożeniem są interakcje, do których może dojść w chwili połączenia leków z płynnymi procentami.
Zasady gotowania w nadciśnieniu tętniczym
Najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie takiej ryby lub jej gotowanie, najgorszym – smażenie. Zalecenia żywieniowe kierowane do osób mających problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem wiążą się również ze spożyciem drobiu. Można go spożywać, jednak zaleca się odkładanie na bok jego skóry.
Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety, są w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie produkty zbożowe. Najzdrowsze są produkty z grubego ziarna, jak ciemne pieczywo, otręby czy też kasza gryczana.
Napoje w nadciśnieniu tętniczym
Zalecenia żywieniowe w przypadku pacjentów z nadciśnieniem stawiają również pewne ograniczenia w związku z ilością wypijanej każdego dnia kawy i herbaty. Zawarta w nich kofeina podnosi ciśnienie, z tego też powodu należy z nimi postępować ostrożnie. Dwie, trzy filiżanki takich pobudzających płynów w ciągu dnia to maksymalna dawka, na jaką mogą sobie pozwolić pacjenci z nadciśnieniem. Osoby z nadciśnieniem muszą również ostrożnie postępować z alkoholem, którego wpływ na wzrost ciśnienia jest faktem udowodnionym i powszechnie znanym.
Alkohol a nadciśnienie tętnicze
Alkohol jest dodatkowym niebezpieczeństwem dla tych, którzy z powodu wysokiego ciśnienia muszą przyjmować środki farmakologiczne. W ich przypadku największym zagrożeniem są interakcje, do których może dojść w chwili połączenia leków z płynnymi procentami.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika