Napoje energetyzujące
pojawiły się na rynku polskim w połowie lat 90-tych i od tego czasu zyskują coraz większą popularność i coraz szerszy asortyment. Napoje te określamy jako produkty dietetyczne specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zaliczane do grupy napojów funkcjonalnych, rejestrowane jako produkt przeznaczony dla osób o wzmożonym wysiłku fizycznym i napięciu psychicznym.
Napoje te przeznaczone są dla osób wykonujących wzmożony wysiłek psychiczny i krótkotrwały wysiłek fizyczny. Zwiększają szybkość reakcji i wydolności organizmu, wzmacniają koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu oraz przyspieszają metabolizm. Z tych powodów są spożywane przez kierowców na długich trasach, studentów ora osoby będące na kacu. Cieszą się także dużą popularnością na imprezach klubowych. Mają jednak wiele skutków ubocznych, mogą powodować m.in. uszkodzenia układu nerwowego, serca a w ekstremalnych przypadkach nawet zgon.
Nie wszystkie osoby mogą pić bezpiecznie napoje energetyzujące. Ze względu na dużą zawartość kofeiny wystrzegać się ich powinny osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie wskazane są również dla osób z cukrzycą, zaburzeniami neurologicznymi oraz schorzeniami wątroby.
Główne substancje wykorzystywane stosowane w tych napojach to:
- Kofeina
- Tauryna
- Kreatyna
- Karnityna
- Guarana
- Inozytol
- Glukuronolakton
- Witaminy z grupy B
- Żeń- szeń
- Yerba mate
Badania udowodniły, że spożycie napoju energetyzującego zwiększa wytrzymałość organizmu o 9% w treningu aerobowym i o 24% w treningu anaerobowym. Dzieje się tak gdyż napoje te pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz podnoszą ciśnienie krwi, pozwalając jej na dostarczenie komórkom większych ilości tlenu oraz substancji odżywczych.
Ponadto obserwuje się poprawę czujności i skrócenie czasu reakcji oraz wzrost szybkości i jakości zapamiętywania. Napoje energetyzujące mogą spożywać zdrowe osoby dorosłe, w sytuacjach tego wymagających.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika