Kontrola wagi w ciąży
Data dodania: 22-06-2014
Wyświetleń: 1581
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika
Waga kobiety w czasie ciąży ulega zmianie, jednak ta zmiana nie powinna przekraczać pewnych granic. Zobacz co warto wiedzieć.
Coraz więcej młodych przyszłych mam martwi się o to, czy w ciąży aby na pewno nie przytyją za wiele. W obawie przed uniknięciem dawnych błędów babć, że w ciąży „je się za dwoje”, młode kobiety często ograniczają jedzenie. Czy słusznie?
Okres ciąży to wyjątkowy czas dla przyszłej mamy, ale także i dla przyszłego taty. Towarzyszą mu często różne emocje, lęki przed tym, czy „damy radę?”. Do napięć wywołanych hormonami u kobiet, przyczyniają się również zmartwienia dotyczące wyglądu. Problemy tej natury mają często kobiety, dla których wygląd fizyczny był zawsze jednym z ważniejszych aspektów życia. Czy zatem powinny przestać się nagle martwić o wagę i jeść za dwoje?
Jeść za dwoje, czy jeść dla dwojga?
Błędem jest myślenie, że nosząc pod sercem rozwijającego się maluszka trzeba jeść za dwoje. Ważne jest, aby jeść dla dwojga. Co oznacza, że dieta ma być zróżnicowana i bogata w cenne dla organizmu witaminy i minerały. Posiłki powinny być opcjonalnie małe i spożywane co ok. 3-4 godziny 5 razy dziennie.
Używki w ciąży
Przede wszystkim należy zrezygnować z używek, tj. alkohol, papierosy, czarna kawa.
Kawa nie jest zalecana ze względu na zawartość kofeiny, która przenika do organizmu nienarodzonego dziecka. Narządy wewnętrzne malucha nie są jeszcze dobrze wykształtowane, dlatego wpływ kofeiny jest zwielokrotniony i może negatywnie wpływać na jego rozwój. Kawa również wypłukuje cenne pierwiastki, takie jak wapń, magnez, żelazo, które są niezbędne kobiecie w ciąży. Warto także wiedzieć, że kofeinę zawiera również zielona herbata, która jest powszechnie uważana za zdrową (lekarze sądzą, że może chronić przed rakiem, ze względu na działanie antyoksydacyjne). W pierwszym trymestrze ciąży najlepiej odstawić zieloną herbatę, ponieważ ogranicza ona działanie kwasu foliowego, który jest niezmiernie potrzebny maluszkowi do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej.
Co powinna jeść kobieta w ciąży?
Zaleca się, aby ograniczać cukry, a w zamian postawić na warzywa i owoce, jako zakąski. Dieta w ciąży powinna być bogata w białka, sole mineralne tj. wapń, fosfor i witaminy.
Zaleca się spożywanie:
3 – 5 razy dziennie produkty pełnoziarniste
2 – 4 razy dziennie warzywa
4 – 6 razy dziennie owoce
3 – 4 razy dziennie produkty mleczne
Produkty zawierające białko (tj. mięso, kasza)
6 – 8 szklanek napojów (niewskazane napoje słodkie)
Ile powinnam przytyć w ciąży?
Kobiety bardzo często pytają się swoich lekarzy ginekologów – ile mogą, powinny przytyć w ciąży. Otóż nie ma jednej konkretnej idealnej wagi kobiety w ciąży. Każdy człowiek ma inną budowę i inne zapotrzebowanie. U koleżanki która ma 150 cm wzrostu przytycie 18 kg w ciąży będzie za duże, w porównaniu do osoby, która ma 174 cm i przytyje tyle samo.
Przyjmuje się, że kobieta w ciągu 9 miesięcy ciąży nie powinna przybrać na wadze więcej niż 20 – 25 % swojej wagi. Średnio przeciętna kobieta przybiera w ciągu 9 miesięcy ok. 11-13 kg. Jednak jeśli przed poczęciem dziecka miała niedowagę - przytyje prawdopodobnie więcej, jeśli zaś miała nadwagę - jej masa zmieni się najpewniej jedynie o 7-9 kg. Jeśli przyszła mama spodziewa się bliźniaków, rekomendowana waga także będzie odpowiednio większa.
Zbyt mała waga jest niebezpieczna dla zdrowia maluszka w brzuchu mamy, tak samo jak zbyt wysoka. Badania opublikowanych przez "Journal of Obstetrics and Gynecology" wykazały, że nadwaga jak i niedowaga przyszłej mamy może skutkować nadwagą lub otyłością dziecka. Dlatego ważne jest kontrolowanie wagi ze względu na prawidłowy rozwój płodu, jednak nie ma powodu, aby codziennie stawać na wadzę z przerażeniem w oczach. Do prawidłowych pomiarów najlepiej używać elektroniczne wagi łazienkowe, które są wygodne i praktyczne.
Agata Nowakowska.
Okres ciąży to wyjątkowy czas dla przyszłej mamy, ale także i dla przyszłego taty. Towarzyszą mu często różne emocje, lęki przed tym, czy „damy radę?”. Do napięć wywołanych hormonami u kobiet, przyczyniają się również zmartwienia dotyczące wyglądu. Problemy tej natury mają często kobiety, dla których wygląd fizyczny był zawsze jednym z ważniejszych aspektów życia. Czy zatem powinny przestać się nagle martwić o wagę i jeść za dwoje?
Jeść za dwoje, czy jeść dla dwojga?
Błędem jest myślenie, że nosząc pod sercem rozwijającego się maluszka trzeba jeść za dwoje. Ważne jest, aby jeść dla dwojga. Co oznacza, że dieta ma być zróżnicowana i bogata w cenne dla organizmu witaminy i minerały. Posiłki powinny być opcjonalnie małe i spożywane co ok. 3-4 godziny 5 razy dziennie.
Używki w ciąży
Przede wszystkim należy zrezygnować z używek, tj. alkohol, papierosy, czarna kawa.
Kawa nie jest zalecana ze względu na zawartość kofeiny, która przenika do organizmu nienarodzonego dziecka. Narządy wewnętrzne malucha nie są jeszcze dobrze wykształtowane, dlatego wpływ kofeiny jest zwielokrotniony i może negatywnie wpływać na jego rozwój. Kawa również wypłukuje cenne pierwiastki, takie jak wapń, magnez, żelazo, które są niezbędne kobiecie w ciąży. Warto także wiedzieć, że kofeinę zawiera również zielona herbata, która jest powszechnie uważana za zdrową (lekarze sądzą, że może chronić przed rakiem, ze względu na działanie antyoksydacyjne). W pierwszym trymestrze ciąży najlepiej odstawić zieloną herbatę, ponieważ ogranicza ona działanie kwasu foliowego, który jest niezmiernie potrzebny maluszkowi do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej.
Co powinna jeść kobieta w ciąży?
Zaleca się, aby ograniczać cukry, a w zamian postawić na warzywa i owoce, jako zakąski. Dieta w ciąży powinna być bogata w białka, sole mineralne tj. wapń, fosfor i witaminy.
Zaleca się spożywanie:
3 – 5 razy dziennie produkty pełnoziarniste
2 – 4 razy dziennie warzywa
4 – 6 razy dziennie owoce
3 – 4 razy dziennie produkty mleczne
Produkty zawierające białko (tj. mięso, kasza)
6 – 8 szklanek napojów (niewskazane napoje słodkie)
Ile powinnam przytyć w ciąży?
Kobiety bardzo często pytają się swoich lekarzy ginekologów – ile mogą, powinny przytyć w ciąży. Otóż nie ma jednej konkretnej idealnej wagi kobiety w ciąży. Każdy człowiek ma inną budowę i inne zapotrzebowanie. U koleżanki która ma 150 cm wzrostu przytycie 18 kg w ciąży będzie za duże, w porównaniu do osoby, która ma 174 cm i przytyje tyle samo.
Przyjmuje się, że kobieta w ciągu 9 miesięcy ciąży nie powinna przybrać na wadze więcej niż 20 – 25 % swojej wagi. Średnio przeciętna kobieta przybiera w ciągu 9 miesięcy ok. 11-13 kg. Jednak jeśli przed poczęciem dziecka miała niedowagę - przytyje prawdopodobnie więcej, jeśli zaś miała nadwagę - jej masa zmieni się najpewniej jedynie o 7-9 kg. Jeśli przyszła mama spodziewa się bliźniaków, rekomendowana waga także będzie odpowiednio większa.
Zbyt mała waga jest niebezpieczna dla zdrowia maluszka w brzuchu mamy, tak samo jak zbyt wysoka. Badania opublikowanych przez "Journal of Obstetrics and Gynecology" wykazały, że nadwaga jak i niedowaga przyszłej mamy może skutkować nadwagą lub otyłością dziecka. Dlatego ważne jest kontrolowanie wagi ze względu na prawidłowy rozwój płodu, jednak nie ma powodu, aby codziennie stawać na wadzę z przerażeniem w oczach. Do prawidłowych pomiarów najlepiej używać elektroniczne wagi łazienkowe, które są wygodne i praktyczne.
Agata Nowakowska.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika