Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Porady Ratownika » Jaka apteczka do gastronomii. Jakie powinno być wyposażenie apteczki? Jak prawidłowo dbać o apteczkę, aby była zawsze gotowa do

Jaka apteczka do gastronomii. Jakie powinno być wyposażenie apteczki? Jak prawidłowo dbać o apteczkę, aby była zawsze gotowa do

Data dodania: 15-01-2025 Wyświetleń: 22
System HACCP to międzynarodowy standard, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach jej produkcji oraz dystrybucji. Jednym z bardzo istotnych elementów systemu HACCP jest posiadanie apteczki pierwszej pomocy, której wyposażenie jest dostosowane do specyfiki przemysłu spożywczego. W branży spożywczej higiena jest sprawą priorytetową. Nawet drobne urazy, takie jak skaleczenia czy oparzenia, mogą prowadzić do zanieczyszczenia żywności, co z kolei może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi dla konsumentów. Apteczka zgodna z wymaganiami HACCP jest nie tylko elementem pierwszej pomocy, ale też ważnym narzędziem zapewniającym zgodność z przepisami.


Apteczka dla przemysłu spożywczego – co musi być w apteczce


Wyposażenie apteczki dla przemysłu spożywczego, powinno być dostosowane do specyfiki zakładu oraz zgodne z zasadami HACCP. Kluczowe elementy to plastry i opatrunki wykrywalne, czyli wykonane z materiałów dobrze widocznych wizualnie (charakteryzujących się kolorem niebieskim) oraz wyposażone z metalowy pasek, umożliwiający ich wykrycie przez detektor metalu.

Niezbędnym wyposażeniem są jałowe gazy i bandaże, służące do zabezpieczania krwawienia i ochrony ran. Rękawiczki ochronne powinny posiadać atestem, dopuszczający do kontaktu z żywnością. Kompresy żelowe, do stosowania w przypadku oparzeń, to kolejny niezbędny produkt, który musi znajdować się w apteczce HACCP dla przemysłu spożywczego i gastronomii.


Apteczka dla przemysłu spożywczego - jak dbać o apteczkę HACCP?


Niezwykle ważne są regularne kontrole, których celem jest sprawdzanie dat ważności materiałów opatrunkowych i środków dezynfekujących oraz ich bieżąca wymiana lub uzupełnienie.

Należy również zadbać o to, żeby wszyscy pracownicy byli zorientowani, co do miejsca lokalizacji apteczki i należycie przeszkoleni odnośnie sposobu jej używania. W tym celu należy przeprowadzać regularne szkolenia, przypominające zasady pierwszej pomocy. Miejsce, w którym znajduje się apteczka powinno być dobrze oznaczone. W jego bezpośrednim pobliżu dobrze jest umieścić instrukcję pierwszej pomocy wraz z telefonami do służba ratunkowych.

Apteczka w zakładzie przemysłu spożywczego to nie tylko wymóg prawny, ale przede wszystkim element zapewniający bezpieczeństwo pracowników i jakość produkowanej żywności. Regularne przeglądy, odpowiednie wyposażenie i przeszkolony personel to klucz do skutecznej realizacji założeń HACCP w zakresie pierwszej pomocy.

 

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika
    Sklep internetowy shopGold
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu