Jaka apteczka do gastronomii. Jakie powinno być wyposażenie apteczki? Jak prawidłowo dbać o apteczkę, aby była zawsze gotowa do
Apteczka dla przemysłu spożywczego – co musi być w apteczce
Wyposażenie apteczki dla przemysłu spożywczego, powinno być dostosowane do specyfiki zakładu oraz zgodne z zasadami HACCP. Kluczowe elementy to plastry i opatrunki wykrywalne, czyli wykonane z materiałów dobrze widocznych wizualnie (charakteryzujących się kolorem niebieskim) oraz wyposażone z metalowy pasek, umożliwiający ich wykrycie przez detektor metalu.
Niezbędnym wyposażeniem są jałowe gazy i bandaże, służące do zabezpieczania krwawienia i ochrony ran. Rękawiczki ochronne powinny posiadać atestem, dopuszczający do kontaktu z żywnością. Kompresy żelowe, do stosowania w przypadku oparzeń, to kolejny niezbędny produkt, który musi znajdować się w apteczce HACCP dla przemysłu spożywczego i gastronomii.
Apteczka dla przemysłu spożywczego - jak dbać o apteczkę HACCP?
Niezwykle ważne są regularne kontrole, których celem jest sprawdzanie dat ważności materiałów opatrunkowych i środków dezynfekujących oraz ich bieżąca wymiana lub uzupełnienie.
Należy również zadbać o to, żeby wszyscy pracownicy byli zorientowani, co do miejsca lokalizacji apteczki i należycie przeszkoleni odnośnie sposobu jej używania. W tym celu należy przeprowadzać regularne szkolenia, przypominające zasady pierwszej pomocy. Miejsce, w którym znajduje się apteczka powinno być dobrze oznaczone. W jego bezpośrednim pobliżu dobrze jest umieścić instrukcję pierwszej pomocy wraz z telefonami do służba ratunkowych.
Apteczka w zakładzie przemysłu spożywczego to nie tylko wymóg prawny, ale przede wszystkim element zapewniający bezpieczeństwo pracowników i jakość produkowanej żywności. Regularne przeglądy, odpowiednie wyposażenie i przeszkolony personel to klucz do skutecznej realizacji założeń HACCP w zakresie pierwszej pomocy.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika