Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Porady Ratownika » Jak wzmocnić swą odporność?

Jak wzmocnić swą odporność?

Data dodania: 16-08-2014 Wyświetleń: 1018
Zima zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią takie choroby, jak przeziębienie i grypa. Warto z odpowiednim wyprzedzeniem zadbać o swe zdrowie i wzmocnić swą odporność. Zdrowy, silny i uodporniony organizm jest w stanie skuteczniej radzić sobie z tymi przykrymi, zimowymi dolegliwościami.
 


Wzmocnić swa odporność można przede wszystkim za pomocą odpowiedniej diety. To, co jemy w istotny sposób wpływa przecież na stan naszego zdrowia oraz na nasze samopoczucie. Aby organizm mógł się skutecznie bronić przez zimowymi chorobami, niezbędnym elementem w diecie staje się cynk. Ten cenny składnik mineralny znaleźć można m.in. w pestkach dyni oraz w razowym pieczywie. Brązowy ryż oraz pełnoziarnisty makaron to kolejne produkty, dzięki którym można dostarczyć do organizmu sporą dawkę cynku.

Oprócz cynku w diecie, której głównym celem jest zwiększenie odporności organizmu ważną rolę odgrywa selen. Jego zaletą jest skuteczność oraz szybkość hamowania tych drobnoustrojów, które mogą prowadzić do rozwoju choroby. Selen można znaleźć głównie w orzechach – to one uznawane są za jego najlepsze źródło. Prym wiodą tu orzechy brazylijskie, które szybko dostarczają do organizmu niezbędną dawkę selenu.

Żelazo to kolejny ważny składnik diety wzmacniającej odporność. Wątróbka oraz chude, czerwone mięso to istotne produkty, które powinno się uwzględnić w jesienno – zimowym menu.

W diecie wzmacniającej odporność zalecane są również ryby i owoce morza. Ich zbawienny wpływ na ludzki organizm jest zasługą dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mogą skutecznie zwiększać odporność ludzkiego organizmu. W diecie nie może brakować również warzyw oraz owoców. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia witamin, w tym bardzo ważną witaminę A, która pomaga organizmowi w produkcji ciał odpornościowych. Bardzo dobrymi źródłami witaminy A są takie warzywa, jak marchew oraz czerwona papryka. Z owoców warto zwrócić tu uwagę na morele oraz dynię.

Innymi składnikami, które powinna uwzględniać dieta wzmacniająca odporność, są cebula i czosnek. Ich właściwości bakteriobójcze znane i cenione są od lat, zaś w walce z grypą i przeziębieniem ten duet sprawdza się rewelacyjnie

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika
    Sklep internetowy shopGold
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu